Kun jij mijn scriptie voor me schrijven?
16 november 2023 
2 min. leestijd

Kun jij mijn scriptie voor me schrijven?

Een van de meest gestelde vragen die ik in mijn inbox vind, is de vraag “Kun jij mijn scriptie voor me schrijven?” Ja, natuurlijk kan ik dat, maar dat ga ik niet doen. Nee, ook niet als je daar 3000 euro (of meer) voor betaalt.

Iemand anders je scriptie laten schrijven

Welke reden je ook hebt om je scriptie door iemand anders te laten schrijven, geen enkele reden rechtvaardigt deze vraag. Ik denk dat iedereen die een scriptie schrijft momenten kent waarop het heel aantrekkelijk lijkt om iemand anders in te schakelen voor het schrijfwerk. Tijdens het schrijven van mijn masterscriptie heb ik ook heus wel eens gedacht “Wat zou het fijn zijn als iemand anders dit even voor me kon doen”. Het is altijd makkelijker als iemand anders het lastige werk voor je doet, maar uiteindelijk heb je daar alleen jezelf mee.

Geen garantie op een voldoende

Je scriptie door iemand anders laten schrijven is namelijk geen garantie op een voldoende. Of je nu 3000, 5000 of 10.000 euro betaalt om je scriptie voor je te laten schrijven, een voldoende garanderen kan niemand. Bovendien weet je van te voren niet zeker of de kwaliteit van de geleverde tekst voldoet aan de eisen van je universiteit of hogeschool en onderschat ook zeker je docenten niet! Lever jij een tekst in die in niets overeenkomt met eerdere teksten die je hebt moeten schrijven, dan valt dat absoluut op. In het slechtste geval ben je dus je geld kwijt, moet je je scriptie opnieuw schrijven (als je die kans al krijgt!) en als je er dan weer tegenaan loopt dat het allemaal niet zo soepel gaat, moet je extra investering in scriptiebegeleiding.

Fraude!

Wettelijk gezien is het niet verboden een door iemand anders geschreven scriptie in te leveren als je eigen tekst - mits de schrijver hiermee akkoord gaat - en ook ghostwriting is op zich niet verboden. Het door iemand anders laten schrijven van je afstudeerwerkstuk wordt door onderwijsinstellingen echter wel als fraude gezien en levert je zeker een melding in je studentendossier op. Als je wordt betrapt (en echt, die kans is groter dan je denkt) heeft dat dus serieuze gevolgen. In het beste geval moet je opnieuw beginnen met je scriptie, al dan niet met een ander onderwerp, waarbij ieder woord dat je schrijft uiteraard met argusogen wordt bekeken. Tijdens het toch al niet relaxte scriptieproces kom je dan ook nog eens onder een vergrootglas te liggen en zal er ook altijd sprake zijn van wantrouwen vanuit je opleiding. In het slechtste geval mag je je opleiding niet afmaken.

Onzekerheid en voldoening

De wens om je scriptie door iemand anders te laten schrijven komt vaak voort uit onzekerheid. Het is te veel, te ingewikkeld, te onoverzichtelijk en gedachtes als “ik kan dit toch helemaal niet” helpen je ook niet verder. Maar bekijk het eens van de andere kant: Je bent al tot hier gekomen in je studie! Je hebt het langste, grootste en moeilijkste deel al achter de rug! En zeg eens eerlijk, heb je echt nooit eerder gedacht dat je het niet kon? Dat je het tentamen niet zou halen? Of dat het onmogelijk was om dat ene vak af te ronden? En dat is toch ook gelukt!

Waarom zou het je dan met je scriptie niet lukken?

Het schrijven van je scriptie is een waardevolle ervaring, waarmee je ook doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen opbouwt. Je groeit, persoonlijk én professioneel, en je toont aan dat je lastige projecten niet uit de weg gaat. Stel je als je het moeilijk hebt alvast voor hoe het is als je straks te horen krijgt dat je scriptie is goedgekeurd - of nog iets later: hoe je je diploma in ontvangst neemt. Je hebt het toch maar even mooi geflikt. Die voldoening, daar doe je het voor!

Over de schrijver
Ik ben Josanne en ik help jou aan structuur, productiviteit, beweging en positiviteit.In de afgelopen 25 jaar heb ik ruime ervaring opgedaan met studeren. Ik heb opleidingen gevolgd op mbo-, hbo- en wo-niveau, in deeltijd, voltijd en via afstandsonderwijs. Werken naast een studie, studeren naast een baan, een studie combineren met een gezin, ik heb het allemaal gedaan. Het is dus niet zomaar dat ik mezelf vaak 'professioneel student' noem.Zoals een dokter zelf ook weleens ziek is, zo loopt mijn eigen planning ook heus weleens in de soep. Dat mag! Belangrijker is hoe je daarna je planning weer oppakt. Ik ben er om jou daarbij te helpen.
Reactie plaatsen