Een scriptie in 30 dagen

Het is alweer een tijdje geleden dat ik schreef dat ik zelf een scriptie ging schrijven, dus je zou verwachten dat die nu af is. Spoiler: is ie niet. In de balans tussen werk, studie, scriptie en het leven, was de scriptie het deeltje dat steeds een beetje achteraan bungelde. Ik kwam tot het maken van een plan - en daar bleef ik steken. 

Poging 2

Het academische jaar daarna schreef ik me daarom weer in voor het vak ‘scriptie’. Tijdens de eerste bijeenkomst gaf ik aan dat ik graag verder wilde gaan waar ik gebleven was en zowel de scriptiecoördinator als mijn scriptiebegeleider vonden dat een prima plan. Dus ik werkte het idee dat ik had verder uit, zette de outline op, hield daarbij rekening met onderdelen die misschien lastiger zouden zijn en waar ik dus back-up voor nodig had en ging met een goed gevoel naar de eerste afspraak met m’n begeleider. 

Hij zag mijn opzet, keek naar mij, keek terug naar het scherm van mijn MacBook en keek weer naar mij. Hij vroeg voorzichtig of ik het zelf niet ook wat…omvangrijk… vond. Ik had uiteindelijk maar 6000 woorden voor het hele project. Ja, goed, hij had een punt, zeker, maar ik wist nog niet wat ik in welk deel van mijn onderzoek zou gaan vinden natuurlijk. Dus we brainstormden nog wat, hij gaf me nog een tip voor een boek dat misschien interessant zou kunnen zijn en ik zou laten weten wanneer ik iets had voor hem. 

Ondertussen gebeurde het leven, had ik naast werk en de colleges echt geen tijd meer om ook niet iets anders te doen, de scriptie kwam weer steeds op de laatste plek terecht qua prioriteiten en aan het eind van het studiejaar was ik geen letter opgeschoten. Dus na de zomer zou ik me weer moeten inschrijven voor de scriptie, weer hele circus, naast colleges, werk en leven en ik voorzag dat het een herhaling van de vorige twee keer zou worden. Terwijl, dat riep ik al bijna twee jaar, als ik er gewoon even echt voor kan gaan zitten, heb ik dat ding zo geschreven

En zo ontstond het plan om tijdens de zomervakantie mijn scriptie te schrijven. Maar ik voelde ergens ook al wel: dit is ruim, dan ben ik waarschijnlijk nog steeds minder efficiënt, sleep ik het de hele zomer door, kan ik ook niet echt ontspannen, want die scriptie hangt nog boven m’n hoofd… En dus maakte ik het concreter: ik schrijf mijn scriptie in 30 dagen. In één maand. In juli. Dan heb ik de hele maand augustus rust en hoef ik vanaf september nog maar drie vakken te doen. Briljant idee! 

Challenge: een scriptie in 30 dagen

De eerste stap was mijn idee, mijn structuur, mijn outline onder de loep te nemen. Die was inderdaad véél te uitgebreid en eigenlijk waren het drie scripties in één. Heel even overwoog ik drie scripties te schrijven en mijn begeleider de beste te laten kiezen, maar overdrijven is natuurlijk ook een vak. Dus ik ging helemaal terug naar de basis. Wat was het oorspronkelijke idee, wat had ik daarvoor nodig en hoe ging ik het aanpakken? 

Toen ik dat eenmaal duidelijk had, maakte ik een korte schrijfroutine voor mezelf. Zodat ik niet als ik aan mijn bureau zou gaan zitten voor een scriptieblok, nog moest gaan bedenken wat ik zou gaan doen. Dat moest al duidelijk zijn. En ik wilde ook niet iedere sessie moeten gaan lezen waar ik gebleven was en wat mijn idee eigenlijk was. Dus ik maakte een documentje voor dagelijkse notities, waarin ik opschrijf wat ik deze sessie wil doen, als er tussendoor ideeën ‘sparken’ die leuk zijn, maar niet bruikbaar voor m’n scriptie, schrijf ik die op en aan het eind van de sessie reflecteer ik kort: wat heb ik gedaan, wat ging goed, welke vragen blijven er staan of zijn opgekomen, waar ga ik morgen (of de volgende sessie later op de dag) mee verder? Ik hoef dan alleen dat laatste blokje te lezen om te weten wat ik ga doen. De drempel om te beginnen is daardoor veel lager. 

Plannen = winnen!

Deze scriptiesessies heb ik in mijn agenda gezet als afspraken met mezelf. Als ik andere afspraken wil plannen, zijn deze blokken bezet en kan ik ze dus niet gebruiken. De eerste twee weken van juli had ik ook voor mijn werk op de middelbare school nog een aantal verplichtingen, maar de zomervakantie staat daar ook voor de deur, dus na deze week kan ik nog gestructureerder aan de slag. 

En ik moet zeggen: so far so good! Ik heb een helder doel, ik weet wat ik wil doen en hoe en ik ben nu vooral bronnen aan het lezen, die ik tijdens het lezen annoteer, ideeën of quotes die me handig lijken noteer en ALTIJD link aan de bron. Zodat ik me nooit hoef af te vragen waar welke quote vandaan komt en van wie die is - 

ook onbedoelde plagiaat is plagiaat!

Ik vermoed dat ik na het weekend kan beginnen met het schrijven van een introductie en misschien ook wel het deel over de maatschappelijke relevantie. Daarna begin ik met het uitwerken van de aantekeningen die ik heb gemaakt tijdens het lezen - en dan moet ik ergens ook nog mijn begeleider mailen met de vraag welke citeerwijze ik moet aanhouden. De Leidraad voor Juridische Auteurs zit inmiddels diep in mijn DNA verankerd, maar ik vermoed dat een Franstalige taalwetenschappelijke scriptie niet zo veel in de Leidraad ziet…

Deadline: 1 augustus

Mijn doel is dat er op 1 augustus een eerste versie in de inbox van mijn begeleider zit, waar ik na feedback eventueel nog een paar kleine puntjes aan moet wijzigen. Maar zoals ik al zei, ik heb ook al zoveel ideeën voor een vervolg hierop, dat ik stiekem ook al notities maak voor ‘Scriptie - het vervolg’. Als ik zo lekker op dreef blijf als nu, dan zit dat document op 1 september misschien wel in de inbox van m’n begeleider. En heel stiekem denk ik dat een deel 3 ook mogelijk zou zijn…

Scriptie? YES!

Kortom: ik ben op dit moment bezig met de challenge om in één maand mijn scriptie te schrijven en ik heb er ontzettend veel plezier in. Heb jij dat plezier (nog) niet in jouw scriptie? Kijk dan eens hoe ik je kan helpen - met persoonlijke begeleiding, een Scriptie-APK, of de Scriptieboost.

Je bent natuurlijk ook van harte welkom op de maandelijkse Studie Q&A! Of je nou net begint of juist vastzit in het laatste hoofdstuk: ik kijk graag met je mee. Samen maken we jouw scriptie weer behapbaar. (En misschien zelfs leuk.)