"Het zóu kunnen dat er een overeenkomst tot stand is gekomen..."

Het uitgangspunt van iedere juridische casus is dat er iets aan de hand zou kunnen zijn. Het punt is dat je nog niet weet of dat het geval is of niet en het is aan jou om dat uit te zoeken. Maar zoals iedere jurist altijd zo fijn antwoordt op een vraag: "Het is afhankelijk van de omstandigheden van het geval". 


Alhoewel het oplossen van een casus superleuk is om te doen, is het ook makkelijk om het overzicht kwijt te raken. In de casus zijn meestal relevante en niet relevante feiten opgenomen, meningen of andere informatie die helemaal niet er zake doet. Niet alleen moet je de relevante feiten zien te filteren, het is ook zaak dat je alle mogelijk toepasselijke wetsartikelen, hun voorwaarden en vereisten én de eventuele jurisprudentie naloopt. 

null

"Er is sprake van een overeenkomst als voldaan is aan de volgende voorwaarden."

Gelukkig is er een manier om dit gestructureerd, helder en overzichtelijk aan te pakken. Je bewaart het overzicht, ziet geen belangrijke feiten over het hoofd en je bent er zeker van dat je alle artikelen, voorwaarden, vereisten en jurisprudentie hebt meegenomen in je uitwerking. 


  • Vind altijd een startpunt voor het oplossen van een casus
  • Behoud het overzicht en zie geen enkele belangrijke voorwaarde of vereiste over het hoofd
  • Nooit meer verdwalen in feiten en meningen
  • Ga gestructureerd te werk
  • Schrijf een heldere en complete conclusie
  • Laat niet meer onnodig punten liggen bij een tentamen

Wat ga je leren in deze workshop?

Hoe begin je?

Je hebt een casus voor je neus en het is aan jou om uit te zoeken of er sprake is van een (geldige) overeenkomst, of de ouders van de minderjarige Jantje de aankoop van een Playstation 5 ongedaan kunnen maken, of dat het kopen van een honkbalknuppel door Bert een strafbare voorbereidingshandeling was. 

Wat is je eerste stap naar de oplossing?

Wat is er eigenlijk aan de hand?

Tijdens het lezen van de casus komen er waarschijnlijk al heel veel begrippen bovendrijven die mogelijk van toepassing kunnen zijn. Hoe zorg je ervoor dat je die allemaal naloopt, zonder het overzicht kwijt te raken? Waarom is iets wel of niet van toepassing? Hoe zit het nu eigenlijk juridisch? En hoe past de onderhavige casus in het plaatje?

Dit is mijn uitspraak…

Uiteindelijk kom je tot een conclusie, maar dat alleen is niet voldoende. Je moet die conclusie ook duidelijk op papier zetten. In een advies, een essay, een tentamenvraag… Hoe maak je een verslag van je conclusie? Hoe beantwoord je nou precies de rechtsvraag waar het allemaal om draait?

Workshop juridische casus oplossen

Het oplossen van juridische casusvragen wordt een fluitje van een cent. 

Direct toegang 
De workshop gaat van start op 5 oktober!